Dječje gradsko vijeće izabralo predsjednika i potpredsjednice

Dječje Gradsko vijeće je na svojoj drugoj sjednici izabralo Dorijana Dulčića iz OŠ „Plokite“ za svog novog predsjednika, a za potpredsjednice Mauru Mrduljaš iz OŠ „Marjan“ i Klaru Leontić iz OŠ „Manuš“.

 

Vijećnici izabrali i članove odbora za programiranje i planiranje, za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i slobodno vrijeme, za zdravlje i sigurnost u gradu te za suradnju.

 

„Nastojat ćemo riješiti neke probleme vezane uz školovanje. Također, motivirati učenike na obnovu dvorana, atrija i ostalih unutarnjih prostorija. Promovirati akcije protiv nasilja i odmaganja učenicima s posebnim potrebama i slabim imovinskim stanjem i osvještavanje učenika o tim problemima. Smatram da je glas djece jako važan u svakodnevnom životu, a današnjoj djeci nedostaje motiv za budućnost“, kazao je predsjednik Dulčić.

 

„Djeci mnogo toga nedostaje. Školstvo je dosta zastarjelo. To je glavni problem, negdje smo zalutali, izgubili se po putu. Djeca nemaju usađene vrijednosti koje su prije imala.
To je problem cijelog društva da podliježe materijalizmu, učimo se krivim vrijednostima…i to je problem na razini cijele države. Nama u Splitu za tinejdžere nedostaju prostori za izlaske, gdje možemo kvalitetno provoditi svoje vrijeme, kvalitetno se educirati o nekim sadržajima, koji ih zanimaju izvan škole“, kazala je potpredsjednica Leontić.

 

„Mi iz Dječjeg gradskog vijeća možemo puno toga promijeniti. Sa našim stavom možemo utjecati na neke stvari, na škole da podržavaju djecu u nekim stvarima. Možemo puno utjecati i na stav djece i kako će se ona odnositi prema vanjskom svijetu, ali i međusobno, jedni prema drugima“, rekla je potpredsjednica Mrduljaš.

 

S obzirom da izabrani predsjednik vijeća i potpredsjednice pohađaju osmi razred u ovom dvogodišnjem mandatu će se održati izvanredni izbore. Naime, oni će sljedeće godine završiti osnovnu školu, a po statutu onda više ne mogu biti članovi vijeća.
Stoga će se dogodine u ovo doba održati novi izbori za predsjednika i potpredsjednike.

 

„Na sjednici smo pokrenuli i Projekt „BI-PI-TRI“ (Budi pokretač, budi poduzetnik, budi pobjednik). Cilj projekta je poticanje poduzetničkih ideja i kreativnih inovacija među dječjim vijećnicima i svim učenicima svih splitskih osnovnih škola. Također, da djecu od najranijih dana upoznamo s procedurama koje se odnose na dodjelu sredstava, odnosno potpora iz proračuna grada Splita. Djeca će činiti povjerenstva koja su potrebna za provedbu natječaja, oni će izvršiti izbor najboljih radova i donijeti odluku tko će biti pobjednik u ovom projektu. U prvoj fazi će se birati inicijalne ideje.

 

Potom će se tri najbolje uvesti u daljnju proceduru. One će dobiti po tisuću kuna za daljnji razvoj projekta. Natjecateljima ćemo omogućiti susret s uspješnim poduzetnikom, koji im može pomoći sugestijama kako se razvija financijski plan, marketing i t.d. Nakon daljnjeg razvijanja projekta pobjednik će dobiti još 4.000 kuna, kako bi proizvod mogli raditi do kraja i plasirati ga i možda ga plasirati preko školske zadruge na tržište Splita, Dalmacije i Hrvatske, a možda i šire“, kazala je Anđelka Visković, viša savjetnica Gradonačelnika za obrazovanje i predsjednica Koordinacijskog odbora akcije „Grad Split – prijatelj djece“.

 

Na sjednici vijeća je dana i informacija o tome da je Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece na godišnjem savjetovanju održanom 22. studenoga 2016.g. u Zagrebu, Gradu Splitu dodijelio Povelju za uzorno provedenu NAJ-AKCIJU 2016. pod nazivom „Blago našeg Marjana“. Nagradu su u ime Grada Splita preuzeli dječji vijećnici Armando Alavanja (OŠ „Mertojak“) i Klara Katić (OŠ „Stobreč“) te Anđelka Visković, viša savjetnica gradonačelnika.
Riječ je o projektu realiziranom u razdoblju ožujak – svibanj 2016. godine u okviru provedbe globalne gradske akcije „Grad Split – prijatelj djece“, namijenjenom učenicima četvrtih razreda (1.687 djece) koji u okviru nastave iz predmeta Priroda i društvo usvajaju znanja o prirodi, park-šumama i prirodnoj baštini. Projekt će se provoditi i u šk. god. 2016./17. Dječje gradsko vijeće Grada Splita konstituirano je 5. listopada 2016. godine. Vijeće broji 27 članova, a iduće godine, kada s radom počne OŠ „Pazdigrad“, DGV će dobiti i 28. člana.