Dodijeljene stipendije učenicima i studentima te naknade dijela troškova školarine postdiplomantima

Na prigodnoj svečanosti u atriju Gradske uprave danas su na prigodnoj svečanosti potpisani ugovori o dodijeljenim stipendijama splitskim učenicima srednjoškolcima i studentima te naknadama dijela troškova školarine studentima poslijediplomskih studija u školskoj 2017./2018. godini.

 

Riječ je o 160 učenika i studenta kojima su stipendije dodijeljene temeljem izuzetnog uspjeha u školovanju te o osam učenika i pet studenata koji su dobili „sportske stipendije“, kao i o četiri postdiplomanta. To je za 60 stipendija više od planiranog, s obzirom da je odlučeno da se stipendije dodijele svima koji su zadovoljili uvjete natječaja. Split tako danas ukupno stipendira 348 učenika i studenata.

 

„Danas smo s posebnim ponosom otvorili vrata Gradske uprave da bismo bili vaši domaćini, a još prije da bismo vam pružili ruku i čestitali na vašoj izvrsnosti. Želimo vam da ustrajete na putu kojim ste krenuli – hrabro i uvjerljivo, marljivo i ustrajno, pošteno i odlučno. Ne vjerujte onima koji vam kažu da ne zaslužujete ono što želite. Računamo na vašu hrabrost. Danas vam upućujem iskrene čestitke u svoje ime, ali i u ime gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji je i sam, kao student, bio stipendist grada Splita. Iskreno čestitam i vašim obiteljima, profesorima, trenerima, svima onima koji vas prate na životnom putu“, kazala je između ostalog zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović, čestitajući prisutnim učenicima i studentima. „Ovo je prvi put da Grad Split poziva svoje mlade laureate – stipendiste, na svečano primanje i potpisivanje ugovora. Željeli smo vam čestitati, ali i pokazati svima koliko smo ponosni na vas. Stipendija koju ćete primiti je tek mali vjetar u jedra vašeg broda, ali vjetar koji će mnogima od vas pomoći da nastavite put prema cilju. U nadi da ćemo se u još većem broju sresti i dogodine, želim vam da iz ove zgrade izađete uzdignute glave, jer ste vi ponos grada Splita“, istakla je zamjenica Hrgović.
 

U ime učenika i studenata zahvalom Gradu i čestitkom okupljenima su se obratili Roko Radanović, učenik trećeg razreda III gimnazije, Luka Baković, sportaš – student prve godine Ekonomskog fakulteta u Splitu, Ivana Šitić, studentica šeste godine splitskog Medicinskog fakulteta u Splitu te postdiplomant Ivan Jelić, student treće godine doktorskog studija na zagrebačkom PMF-u. „Čast mi je i drago mi je da imam priliku zahvaliti se u ime svih stipendista i svoje osobno Gradu Splitu što je i ove godine odlučio nagraditi izvrsnost svojih najboljih učenika, studenata i doktoranata. Time je svima nama, osim izdašne financijske pomoći poslao i poruku da su rad i marljivost prepoznati te da se isplati ulagati u vlastito znanje i napredovanje“, rekao je Jelić, koji je poticajnost stipendije potvrdio vlastitim primjerom, jer je stipendist grada od trećeg razreda gimnazije. Ističući da su stipendije dokaz da se rad isplati i da postojanje stipendija mora biti poticaj svima oni su se ujedno zahvalili i svojim profesorima i trener
ima. Ujedno, ističući ulogu grada zaželjeli su brz oporavak gradonačelniku i povratak na dužnost.

 

Stipendije iznose 600 (za učenike), a za studente 800 i 1000 (za studente izvan Splita) kuna.
Svečanost su uveličale flautistice Glazbene škole „Josip Hatze“, Lara Šarolić, Eva Markotić i Doris Delonga, pod ravnanjem profesorice Marije Bašić Markotić. Inače, Grad je u ovogodišnjem proračunu prvi put planirao i sredstva za sufinanciranje dijela putnih troškova studentima iz programa Erasmus + studija u akademskoj godini 2018./19. Za tu je namjenu osigurano 100.000,00 kunaa, a javni poziv studentima će biti objavljen krajem svibnja.