Grad Split je dobio Povelju za uzorno provedenu NAJ-AKCIJU 2015. godine

Grad Split povelja_001

Središnji koordinacijski odbor  akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, ureda UNICEF-a, Udruge gradova, Udruge općina i koordinatora iz gradova i općina, na Godišnjem savjetovanju održanom u Zagrebu 20. studenoga 2015. godine je Gradu Splitu dodijelio Povelju za uzorno provedenu NAJ-AKCIJU 2015. godine pod nazivom „GSPD^2 – Splitska dica grade portal ▪ Grad Split prijatelj djece“, kojom je poboljšan i uljepšan život djece u gradu.

Akciju su pokrenuli članovi Dječjeg gradskog vijeća koji su na svojoj 4. radnoj sjednici, održanoj 7. listopada 2015. godine u gradskoj vijećnici grada Splita, analizirali potrebu za izgradnjom dječjeg portala tj.  dječje web-stranice Grada Splita te su radom u grupama odgovorili na postavljene zadatke i pitanja o elementima i sadržaju portala te porukama koje upućuju odraslima i gradonačelniku. Isti zadatak su potom 12. i 13. listopada odradili u svojim školama te ukupno prikupili mišljena od 600 splitskih osnovnoškolaca. Objedinjene materijale je voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Anđelka Visković, viša savjetnica gradonačelnika proslijedila na razmatranje dječjem Odboru za informiranje i web-stranicu kojem predsjedava Deni Marinović, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća. Na svojoj sjednici održanoj 17. studenoga Odbor je raspravio i pregledao sve pripremljene materijale te usvojio konačan izgled web-stranice koji je dizajniran u suradnji sa Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita. Javna objava web-stranice je planirana za 24. studenoga 2015. godine, na godišnjicu dobivanja počasnog naziva „Grad Split – prijatelj djece“. Svečanost objave web-stranice obavit će Odbor za informiranje i web-stranicu te opisati kako su splitska dica izgradila portal „Grad Split – Prijatelj Djece“.

 

Splitsku NAJ-AKCIJU 2015. godine su predstavnici Grada Splita Deni Marinović i Stefani Čolović, članice Dječjeg gradskog vijeća i Odbora za informiranje i web-stranicu, zajedno s voditeljicom Dječjeg gradskog vijeća Anđelkom Visković prezentirali pred drugim hrvatskim gradovima i općinama – prijateljima djece na Godišnjem savjetovanju Saveza društava Naša djeca u Zagrebu 20. studenoga, a potom su od predsjednice Saveza prof. dr. sc. Aide Salihagić Kadić, u ime Grada Splita ponosno preuzele Povelju.