Gradu Splitu dodijeljena Povelja za uspješno provedenu NAJ-AKCIJU 2017.

Odlukom Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Gradu Splitu je dodijeljena Povelja za uspješno provedenu NAJ-AKCIJU 2017. pod nazivom „BI-PI-TRI: Budi pokretač, budi poduzetnik, budi pobjednik“ kojom je poboljšan i uljepšan život djece u gradu. Projekt je proveden u razdoblju studeni 2016. – svibanj 2017. godine,  a u listopadu 2017. godine prijavljen je na natječaj za NAJ-AKCIJU 2017. kojeg provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske. 

 

Povelja je delegaciji Grada Splita dodijeljena na godišnjem Savjetovanju za koordinatore akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koje je održano u Zagrebu, 21. studenoga 2017. godine. U delegaciji Grada Splita su bile dječje vijećnice OŠ Visoka Ana Vrkić i Dorotea Filipović zajedno sa svojom školskom pedagoginjom Marom Marasović, a voditeljica delegacije bila je Anđelka Visković, viša savjetnica gradonačelnika – specijalist za obrazovanje i predsjednica Koordinacijskog odbora Grada Splita u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Splitske dječje vijećnice su na početku Savjetovanja, u ime djece gradova i općina – prijatelja djece,  pozdravile sve nazočne.

 

Kratka informacija o projektu „BI-PI-TRI: Budi pokretač, budi poduzetnik, budi pobjednik“

 

Cilj projekta „BI-PI-TRI“ bio je upoznati dječje vijećnike i učenike splitskih osnovnih škola s procedurom dodjele sredstava/potpora iz gradskog proračuna, potaknuti ih na razvijanje kreativnih i inovativnih ideja kao podloge za razvoj poduzetništva, povezivati poduzetničke ideje sa školskim kurikulumom u kojima se nalaze i aktualni gradski projekti za djecu: „Dioklecijanova škrinjica“, „Blago našeg Marjana“, „Mala splitska debata“ te ih povezivati s pet od 17 globalnih ciljeva iz UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj koje su kao prioritet utvrdili dječji vijećnici: iskorjenjivanje siromaštva, iskorjenjivanje gladi, zdravlje i dobrobit, kvalitetno obrazovanje te rodna ravnopravnost. Nositelji natječajnog postupka bili su dječji vijećnici, članovi Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita, koji su formirali svoja povjerenstva zadužena za pripremu natječaja, administrativnu provjeru pristiglih prijava, ocjenjivanje pristiglih prijava i odabir triju finalista natječaja te konačno proglašenje pobjednika natječajne procedure i cijelog projekta. Projekt je iznjedrio 13 kreativnih poduzetničkih ideja dobivenih iz 10 splitskih osnovnih škola, a najbolje ocijenjeni su projektni prijedlozi pristigli iz OŠ Lučac, OŠ Slatine i OŠ Visoka. Konačni pobjednik natječaja, i cijelog projekta, je OŠ Visoka s poduzetničkom idejom „Ćakula sa splickon dicon – priručnik za dicu od splicke dice“. Proglašenje pobjednika obavljeno je na svečanoj sjednici Dječjeg gradskog vijeća održanoj 4. svibnja 2017. godine.