Gradu Splitu dodijeljena Povelja za uzorno provedenu NAJ-AKCIJU 2016.

Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a, Udruge gradova, Udruge općina, Hrvatske zajednice županija i koordinatora iz gradova i općina na godišnjem savjetovanju koje je održano 22. studenoga 2016.g. u Zagrebu, dodijelio je Gradu Split Povelju za uzorno provedenu NAJ-AKCIJU 2016. pod nazivom „Blago našeg Marjana“.
Nagradu su u ime Grada Splita preuzeli dječji vijećnici Armando Alavanja (OŠ Mertojak) i Klara Katić (OŠ Stobreč) te Anđelka Visković, viša savjetnica gradonačelnika – specijalist za obrazovanje i predsjednica Koordinacijskog odbora Grada Splita u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

 

Radi se o projektu koji je realiziran u razdoblju ožujak – svibanj 2016. godine u okviru provedbe globalne gradske akcije „Grad Split – prijatelj djece“.

 

Projekt „Blago našeg Marjana“ namijenjen je učenicima četvrtih razreda splitskih osnovnih škola (1.687 djece) koji, sukladno nacionalnom kurikulumu, u okviru nastave predmeta Priroda i društvo usvajaju znanja o prirodi, park-šumama i prirodnoj baštini. Projekt je ponuđen svim osnovnim školama, uvršten je u školske kurikulume te se u nastavi vodi kao izvanučionička i terenska nastava. Učenici u pratnji edukatora iz Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan te svojih učiteljica i učitelja prolaze duž šest postaja Park-šume Marjan i na terenu stječu te objedinjavaju znanja iz prirode, biologije, povijesti i ekologije, a boravkom u prirodi se i rekreiraju. Poučna šetnja kreće od Samostana sv. Frane, preko Platoa ispred Židovskog groblja, Prve vidilice, Platoa pored crkvice sv. Nikole i Prvog vrha te završava u Dječjem gradu. Tijekom šetnje učenici se upoznaju s biljnim vrstama koje rastu na Marjanu, kulturnim znamenitostima, ali i s podacima o tome koji su poznati Splićani svojim rođenjem, životom ili radom bili povezani s Park-šumom Marjan. Nakon što svi učenici, tj. sve škole, odrade poučnu šetnju učenici izrađuju školski plakat, a njihovi radovi se predstavljaju na zajedničkoj izložbi. Za završetak projekta organiziran je i kviz znanja po grupama škola tj. poluzavršno i završno natjecanje, a potom se dodjeljuju priznanja i nagrade najuspješnijim učenicima i školama, sudionicima projekta.

 

U prvoj godini realizacije projekta, tijekom šk. god. 2015./16., najbolje znanje pokazali su učenici OŠ Split 3, a najljepši školski plakat su izradili učenici OŠ Visoka. Projekt će se provoditi i u šk. god. 2016./17. jer su škole iskazale svoj interes za nastavkom projekta te suradnju s Koordinacijskim odborom Grada Splita i Radnom skupinom za pripremu i provedbu projekta „Blago našeg Marjana“.

 

2016_11_24_dgv3-1