Konstituirano Dječje gradsko vijeće Grada Splita

Danas je u velikoj vijećnici Gradske uprave Grada Splita održana konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita u mandatu 2016. – 2018. godina.
Riječ je o drugom sazivu Dječjeg gradskog vijeća (DGV) , u koje je izabran po jedna učenica/učenik iz 27 splitskih osnovnih škola.

 

Sjednici su na početku prisustvovali gradonačelnik Ivo Baldasar i predsjednik splitskog Gradskog vijeća Boris Ćurković, koji su pozdravili dječje vijećnike. „Čestitam vam na izboru, jer pretpostavljam da nije bilo lako biti izabran. Ovo je za vas priprema i učenje demokracije. Mojoj generaciji je to nedostajalo – mi u onom sustavu nismo imali tu priliku. Vidjet ćete kada narastete koliko će vam ovo iskustvo značiti. Demokracija nas uči toleranciji i kada završi rasprava, ma koliko ona žustra bila ostajemo prijatelji, kolege. Želim vam da naučite što je demokracija i da je jednog dana primjenjujete bolje nego mi danas“, kazao je u svojoj pozdravnoj riječi gradonačelnik Baldasar. Obraćajući se dječjim vijećnicima predsjednik Ćurković je rekao kako su oni kao naša budućnost bolji nego što su odrasli danas. „Budite uvjereni u to. Budite spremni da cijelog života usvajate nova znanja. Vi ste djeca novih tehnologija i novih izazova, ali morate shvatiti da uz sebe morate vezati i određeni vrijednosni sustav i moral po onoj maksimi: ne učini drugom što ne bi želio da drugi učini tebi“ kazao je predsjednik Ćurković.
 

Nakon pozdravnih govora dječji vijećnici su položili prisegu, u kojoj se ističe da će kao vijećnici „u svojoj lokalnoj zajednici prepoznavati potrebe djece, javno iznositi svoje mišljenje i prijedloge te sudjelovati u donošenju odluka i provođenju aktivnosti za poboljšanje kvalitete života djece Splita“.

 

Potom ih je voditeljica Dječjeg gradskog vijeća, Anđelka Visković, viša savjetnica Gradonačelnika za obrazovanje i predsjednica Koordinacijskog odbora akcije „Grad Split – prijatelj djece“, koja je i koordinirala aktivnosti vezane za konstituiranje vijeća, upoznala sa Statutom DGV-a. Pritom je kazala kako se nada da će netko od vijećnika kad odraste sjediti u istoj vijećnici i donositi odluke važne za grad Split. Karla Leontić, vijećnica i u prethodnom mandatu ih je upoznala sa radom DGV-a u razdoblju 2014.-2016. godine. Na sjednici je prezentirano i 17 globalnih ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 UN – Program održivog razvoja do 2030. godine od kojih su vijećnici izdvojili NAJ PET ciljeva, koji će ući u program rada DGV-a. Vijećnici su na prvo mjesto stavili kvalitetno obrazovanje, zatim iskorjenjivanje gladi, iskorjenjivanje siromaštva, zdravlje i dobrobit te rodnu ravnopravnost.

 

Na sljedećoj sjednici vijećnici će izabrati predsjednika i dvoje potpredsjednika te radna tijela vijeća. Kandidati za predsjednika će morati predstaviti svoje programe.
 

Novoizabrani članovi DGV su: Ivan Pecotić OŠ „Blatine-Škrape“, Anamarija Šakić OŠ „Bol“, Toni Pogorelić OŠ „Brda“. Roko Šago OŠ „Dobri“, Ivana Prkić OŠ „Gripe“, Sara Vukas OŠ „Kamen-Šine“, Kate Kuko OŠ „Kman-Kocunar“, Krešimir Meštrović OŠ „Lučac“, Karla Leontić OŠ „Manuš“, Maura Mrduljaš OŠ „Marjan“, Mislav Mustapić OŠ „Mejaši“, Nina Vidović OŠ „Meje“, Armando Alavanja OŠ „Mertojak“, Dorian Dulčić OŠ „Plokite“, Aurora Rea Jelaska OŠ „Pojišan“, Kristina Višić OŠ „Pujanki“, Nika Lokica OŠ „Ravne njive“, Ivan Kusić OŠ „Skalice“, Nikolina Škrobica OŠ „Slatine“, Antonio Šimundža OŠ „Spinut“, Lora Tabak OŠ „Split 3“, Toma Jukić OŠ „Srinjine“, Klara Katić OŠ „Stobreč“, Jere Čović OŠ „Sućidar“, Duje Hajduk OŠ „Trstenik“, Ana Vrkić OŠ „Visoka“, Petra Ugrin OŠ „Žrnovnica“.

 

Iduće godine, kada s radom počne OŠ „Pazdigrad“, DGV će dobiti i 28. člana.