„Mala Splitska debata“ predstavljena na Zimskoj školi 2018.

Dana 11. siječnja 2018. godine u svečanom amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Splitu održana je Zimska škola 2018. s temom: „Najbolja hrvatska odgojno-obrazovna praksa“. Organizatori Zimske škole 2018. su Hrvatski pedagoško-književni zbor Ogranak Splitsko-dalmatinske županije, Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment, Agencija za odgoj i obrazovanje i Ekonomski fakultet u Splitu.

 

Program Zimske škole je u uvodnom dijelu obuhvatio plenarna predavanja u kojima se govorilo o pedagoškoj tradiciji, rezultatima istraživanja iz područja odgojno-obrazovne prakse, području strukovnog obrazovanja, javnoj politici obrazovanja, hrvatskoj baštini te komunikaciji kao stvaralačkom procesu.

 

Primjerima iz prakse obuhvaćene su sljedeće kategorije: Hrvatska i zavičajna baština, Odgoj, Inkluzija, Profesionalni razvoj, Strategije i metode poučavanja, Projekti te Suradnja s roditeljima i lokalnom zajednicom.

 

  Od „Male splitske debate“ do mreže debatnih klubova naziv je izlaganja kojeg je održala profesorica Anđelka Visković, predsjednica Koordinacijskog odbora Grada Splita u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita. U uvodnom dijelu je predstavila koncept „Gradova i općina – prijatelj djece“ koji se temelji na obvezi svih država stranaka na provedbu Konvencije o pravima djeteta (UN, 1989). Uvođenjem debate u škole neposredno se provode načela i članci Konvencije, a sama debata je zastupljena i u aktualnoj strateškoj dokumentaciji javnih hrvatskih obrazovnih politika. Profesorica Visković je nadalje u izlaganju predstavila koncept projekta „Mala splitska debata“ kojeg su dječji vijećnici proveli tijekom školske godine 2015./16., a iz kojeg je u narednoj školskoj godini razvijena mreža debatnih klubova u splitskim osnovnim školama koje, sada već drugu školsku godinu za redom, ulaze u sustav međužupanijskih i državnog natjecanja iz debate. Mreža splitskih osnovnoškolskih debatnih klubova daje vrijedan doprinos kvalitetnom odgoju i obrazovanju na području Grada Splita.