Mali Vukovarci kod splitskog gradonačelnika

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara primio je danas djecu – mlade sportaše iz grada Vukovara.

 

Riječ je o 27-ero djece (godište od 2003. do 2007.), koji su, u organizaciji vaterpolista Anđela Šetke te uz potporu Grada Splita, zajedno sa svojim voditeljima, na sedmodnevnom boravku (od 27. kolovoza do 2. rujna) u našem gradu. Naime, Šetka, jedan od najboljih svjetskih vaterpolista i osvajač zlatne medalje na nedavnom prvenstvu svijeta u Budimpešti, je inicirao i uz potporu Grada Splita i prijatelja ugostio djecu iz Vukovara.

 

Djeca su smještena u Učeničkom domu, gdje treniraju s proslavljenim hrvatskim vaterpolistom, a u slobodno vrijeme obilaze grad. Između ostalog su posjetili bazene i stadion na Poljudu, HNK Hajduk, dvoranu na Gripama i KK Split, Zvončac i Zentu, VK Gusar, Muzej sporta te se družili s proslavljenim splitskim olimpijcima i sportašima. Također, djeca su uživala na kupanju na Marjanu i splitskim plažama bili su i na otoku Braču.

 

„Veselim se što ste došli u Split i ovdje, u vijećnicu drugog grada po veličini u državi. Anđelo je pak napravio nešto što mnogi gradonačelnici ne naprave u cijelom mandatu. Organiziravši vaš posjet on je pokazao da se nakon osvajanja zlatne medalje nije uzoholio, nego još više uzvisio“, rekao je gradonačelnik Krstulović Opara obraćajući se malim Vukovarcima na početku njihovog međusobnog veselog i razdraganog razgovora.On im je napomenuo da je Vukovar grad sporta u kojem veslački klub postoji već 103 godine, iz kojeg je jedna Sandra Paović. „Budite uporni u životu i školi i nagrade neće izostati. Ne predajite se lijenosti, jer jedino tako možete postati svjetski prvaci kao što je Anđelo Šetka“, kazao je splitski gradonačelnik zaželjevši mališanima sreću u idućoj školskoj godini. „Plaže koje ste vidjeli, ljepote Splita puno su zanimljivije nego sjediti ovdje u ovoj dosadnoj zgradi s nekim čikom s kravatom, ali moraju se obavljati i takvi poslovi koji podrazumijevaju raznu papirologiju i sastanke“, rekao je gradonačelnik u razgovoru s mališanima. Marin, jedan od njih, koji su očito pod snažnim dojmom pričali o svom doživljaju boravka u Splitu, mu je replicirao rekavši kako je Split „jako lijep grad s puno zanimljivih stvari, pogotovo lijepih cura, a ova zgrada uopće nije dosadna, dobili smo sokove, a ni vi niste čiko, nego gradonačelnik!“. I ostala djeca su bila puna impresija. Tako je Luka rekao kako je mislio da je ovo običan grad, a „ovdje ima svega, mora, bazena, stadion“. Marija se pak zahvalila na pozivu ističući kako su lijepo primljeni i ugošćeni te da ih je „nešto“ trajno vezalo uz Split. „Ovo mi je bilo najljepših sedam dana u životu. Ako dođem i dogodine ne vjerujem da će to uspjeti nadmašiti ovaj doživljaj. Sve mi se svidjelo i mislim da će svi moji prijatelji biti jako ljubomorni na mene“, rekao je Miro.

 

Šetka je u veljači prvi put posjetio Vukovar. Nakon toga je odlučio napraviti nešto što će razveseliti mališane i uljepšati im ljeto. „Prva ideja je bila kod gradonačelnika. Poslije smo se uhvatili posla. Najviše ja jer sam kroz sport naučio da bez truda i odricanja nema ničega i da ako ne uzmem to u svoje ruke i prođe puno vremena, neće dobro završiti. Moji dojmovi su bili jučer kada sam čuo jednog malog gdje viče drugom da mu je to bio najbolji dan u životu, a ovaj mu odgovara da je i njemu isto. Kada to čuješ i shvatiš koliko si tu djecu usrećio, nemaš što pričati, sve je drugo manje bitno“ kaže Šetka, koji je zahvalio svima koji su mu na bilo koji način pomogli da uveseli ovu djecu. Da bi im ovaj doživljaj ostao u sjećanju dao je isprintati majice na kojima se nalazi Vukovarski vodotoranj i katedrala Sv. Duje. „To je napravila jedna cura koju ja uopće ne poznajem, a bilo je puno takvih ljudi koji su mi ponudili pomoć“, kazao je svjetski prvak.

 

„Ovo što su napravili on, članovi njegove obitelji i njihovi prijatelji uz pomoć Grada pokazuje koliko srce imaju i takve ljude treba isticati. Danas mi je posebno zadovoljstvo bilo susresti se s ovim ljudima pogotovo nakon sastanaka koji nekada znaju biti dosadni i naporni. Dobiti ovakvu duhovnu hranu u druženju s ovakvim mladim ljudima koji jesu uistinu budućnost je pravo bogatstvo“ kazao je splitski gradonačelnik.

 

Primanju je prisustvovala i hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Skoko. Inače iz Mostara, a danas živi u Splitu, zahvalila se na pozivu, rekavši kako je privilegija upoznati se s Vukovarcima i svjetskim prvakom. Ocijenivši Šetkinu inicijativu predivnom obećala je da će pokušati organizirati sličan posjet Bruxellesu, jer, kako reče, za tu namjenu EU ima proračunska sredstva.