Najavljeno finale projekta „Mala splitska debata“

Debatne ekipe osnovnih škola „Brda“ i „Manuš“, sudjelovat će u završnici nadmetanja u raspravljanju, koje se provodi u okviru projekta „Mala splitska debata“, s tim da će se samo finale održati do 15. svibnja ove godine. To je danas, u okviru najave tog događaja i predstavljanja cjelovitog projekta kao i njegovih sudionika, od samih učenika – sudionika završnih nadmetanja, njihovih mentora, ravnatelja škola, sudaca i edukatorice debatnih natjecanja Danke Hrženjak Munivrane, kazala voditeljica projekta Anđelka Visković, viša savjetnica gradonačelnika – specijalist za obrazovanje i predsjednica Koordinacijskog odbora akcije „Grad Split – prijatelj djece“. Ona je pritom najavila i da će tema finalne debate biti „Rekreativni sport i financiranje iz sredstava javnih proračuna“.

 

U tom finalnom susretu ogledat će se Ena Melvan, Lana Korina Krnić, Maja Melvan te Laura Balić s mentoricom Davorom Radić iz škole „Brda“ i Karla Leontić, Mihovil Franetović, Niko Anzulović Mirošević te Teo Matej Vrlić s mentoricom Vesnom Grubić iz škole „Manuš“. Obje ekipe su do finala došle kroz četiri izlučna kruga, od kojih je prvi održan 26. studenog 2015. godine na temu „Tableti u školama“ s debatnom tezom „Učenicima treba omogućiti korištenje tableta u nastavi“.

 

Pozdravljajući sve prisutne te se posebno obraćajući učenicima, predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković je kazao kako u njima vidi potencijal koji će zamijeniti aktualne gradske vijećnike. „Slušajući vas vidim u vama potencijal koji će nas zamijeniti i koji će biti bolji od nas. Mi se ponekad u vijeću ponašamo kao djeca, ali kada vas slušam onda vidim da ta usporedba nije baš najbolja.. Impresioniran sam vašom aktivnošću.. Poticanje dijaloga je značajno za razvoj društva i vi svojim radom svjedočite koliko je potrebna jedna ovakva aktivnost“, kazao je predsjednik Ćurković, pozvavši učenike da slobodno iznose svoje misli, ne vodeći računa o tome što će drugi reći, ali da to rade argumentirano, jer se dijalogom može riješiti svaki problem, ako ne za dan, a onda sigurno kroz godinu dana te zaključivši na kraju kako Split može biti ponosan što ih ima.

 

Profesorica Hrženjak Munivrana je, pojašnjavajući kako je debata vještina argumentiranog raspravljanja o jednoj temi u okviru zadanog vremena, istakla kako kroz nju učenici razvijaju vještinu argumentiranja, retoričke vještine i uvjerljivost. Sami učenici su naglasili kako su kroz bavljenje debatom naučili slušati druge i poštivati njihovo mišljenje, pravilno argumentirati, razvili retoričke vještine i logično zaključivanje, naučili bolje komunicirati s drugim učenicima, prijateljima i roditeljima, a i obogatili svoje znanje te naučili više o metodologiji traženja i sortiranja podataka.

 

Mentorica Vesna Grubić je predvodila debatnu grupu škole „Manuš“ na međužupanijskom natjecanju u Zagrebu, što je prvi put da je neka ekipa iz Splita i županije sudjelovala na takvom natjecanju. S tim u vezi je izražena želja da se dogodine organizira i županijsko natjecanje, za koje je preduvjet 12 ekipa u županiji, a s obzirom da je više od 50 posto mentora potvrdilo namjeru nastavka rada s debatnim ekipama, ocijenjeno je da bi do takvog takmičenja moglo i doći iduće godine.

 

Sam projekt „ Mala splitska debata“ iniciralo je Dječje gradsko vijeće Grada Splita uz potporu Koordinacijskog odbora akcije „Grad Split – prijatelj djece“ s ciljem da natjecatelji kroz edukaciju i natjecanja, usvoje vještine debatiranja koje im pomažu u izgradnji vlastitih stavova, kritičkog mišljenja, govorničkih vještina i sigurnosti u javnom nastupu. Projekt je proveden u svih 27 splitskih osnovnih škola u kojima je zaživio kao dio školskog kurikuluma, a u samom natjecanju je sudjelovalo 20 škola koje su formirale debatne ekipe, među kojima i OŠ „Slatine“, koju pohađa svega 60-tak učenika.