Održan „10. susret gradova i općina – prijatelja djece“

U organizaciji Koordinacijskog odbora akcije „Grad Ogulin – prijatelj djece“ 1. listopada je u tom gradu održan tradicionalni 10. „Susret gradova i općina – prijatelja djece“.

 

Na susretu, koji se održavao pod naslovnom temom „Odgoj i obrazovanje u zavičaju Ivane Brlić Mažuranić“, sudjelovalo je i izaslanstvo Splita, predvođeno Anđelkom Visković, višom savjetnicom splitskog gradonačelnika za obrazovanje i ujedno predsjednicom Koordinacijskog odbora Grada Splita u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Uz nju su bili dječaci Ivan Kuliš i Jakov Tralić – članovi Dječjeg foruma „Splitska dica“, koji djeluje pri OŠ „Manuš“ i voditeljica tog foruma, učiteljica Žana Vukičević.

 

Uz prigodne pozdrave i osvrt na 10 godina „Susreta gradova i općina – prijatelja djece“ svečanost otvaranja je uljepšana glazbeno umjetničkim programom, kojeg su izveli Klinci Ogulinci, Dječja skupina KUD Klek Ogulin, zbor učenika ogulinske Osnovne glazbene škole pri OŠ Ivane Brlić – Mažuranić, plesna skupina Ogulinske vještice te ogulinske Mažoretkinje DND.

 

U radnom dijelu održane su radionice za djecu i odrasle. U „dječjem“ dijelu dati su dječji prikazi djela I.Brlić-Mažuranić te Ogulina, kao kolijevke hrvatskog planinarstva, a predstavljena je i GSS grada Ogulina. Na radionicama za odrasle razmatran je Nacionalni kurikulum za obavezno obrazovanje u Hrvatskoj te evropska iskustva. Održano je i predavanje o 250 godina školstva u Ogulinu. Posebno su razmatrani i primjeri dobre prakse rada u koordinacijskim odborima akcije „Gradovi/općine – prijatelji djece“ s naglaskom na 6. programsko područje: Gradovi Opatija, Čakovec i Zabok, a poseban temat je bio posvećen i tome kako djeca – Dječji gradski vijećnici vide Grad Ogulin – prijatelj djece.

 

Susret je završen turističkim obilaskom Ogulina te izložbom „250 godina školstva u Ogulinu“.