Održana 4. sjednica Dječjeg gradskog vijeća

Datum održavanja aktivnosti: 7. listopada 2015. godine

 

Danas je u velikoj vijećnici Gradske uprave održana 4. sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita. Uz koordinacijsku pomoć predsjednice Koordinacijskog odbora Grada Splita u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“, Anđelke Visković, inače i više savjetnice splitskog gradonačelnika za obrazovanje, 27 vijećnika je razmatralo projekt „Mala splitska debata“ te projekt „GSPD2 – Splitska Dica Grade Portal s Grad Split Prijatelj Djece“.
U debatno natjecanje, koje počinje 19. listopada, bit će uključene sve osnovne škole. Njih 27, a 90-minutna nadmetanja će se održavati po kup sistemu. Ta natjecanja će se održavati po školama, a kada ostanu četiri škole one će se sučeliti u maloj Sali Gradske uprave, dok će dvoje finalista nastupiti u travnju iduće 2016. godine, u velikoj vijećnici, gdje će biti prisutni i gradski vijećnici te mediji. Projekt debate je razrađen na razini školskog kurikuluma tako da je u programima svih škola.
„Djeca će kroz ovaj projekt učiti kako se raspravlja, kako se iznose argumenti i kako se suprotstavlja tuđim argumentima. Djeca se za to pripremaju sa koordinatorima unutar svojih škola i kroz zajedničke aktivnosti na Dječjem vijeću i u aktivnostima u koje će biti uključeni u narednom periodu“, kazala je savjetnica Visković.
Što se tiče web portala, koji će biti namijenjen ne samo djeci i njihovim roditeljima te nastavnicima, nego i odraslima, medijima i gradonačelniku grada Splita, osnovan je odbor za informiranje Dječjeg vijeća, a plan je da stranica bude aktivirana 24. studenog, na godišnjicu kada je Grad Split dobio status Grada prijatelja djece. Djeca će u narednih nekoliko dana u svojim školama provesti dodatnu anketu o temama koje bi se, osim u debatama, razmatrale i na portalu, a oni sami su ih danas na sjednici vijeća utvrdili 20-tak, među kojima one o školskim pravilnicima i kažnjavanju, grafitima, maloj maturi, 9-tom razredu, virtualnim i stvarnim prijateljima, ukidanju bodova sportašima za upis u srednje škole, osnovnoškolskim stipendijama pa čak i o temi švicarskog franka, čime su pokazala da prate aktualnosti.
Izvještaji o svim aktivnostima po školama bit će sublimiran u jedinstven izvještaj o provedbi akcije, koji će biti prezentiran Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatske, koji provodi akciju i daje licencu Grad prijatelj djece u Hrvatskoj, kao partner UNICEF-a u tom svjetskom projektu.

 

2015_10_07_Malo_vijece_A