Održana Svečana sjednica Dječjeg gradskog vijeća Splita

U povodu Dana grada i blagdana svetog Dujma u auli Gradske uprave („Banovina“) održana je Svečana sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita (DGV).

 

Sjednicu, koja je na dnevnom redu imala sumiranje rezultata dvaju projekata na kojima se angažiralo DGV: „BI-PI-TRI: Budi pokretač, budi poduzetnik, budi pobjednik“ i „Split očima djeteta“ i dodjelu nagrada najboljima, otvorio je predsjednik vijeća Dorian Dulčić. „Ponosni smo da smo u prilici pokazati što je DGV vrijedno i predano radilo u proteklom razdoblju, kao i projekte koje smo priveli kraju i danas ih s ponosom prezentiramo“, kazao je predsjednik Dulčić, napomenuvši da su sve to odradili uz savjete i stručnu te svesrdnu pomoć voditeljice projekta Dječje gradsko vijeće i mentorice Anđelke Visković. Također, istakao je pomoć i podršku mentorica i mentora u svojim školama. „Rad na projektima otvorio nam je vrata u svijet poduzetništva, novih ideja, a i svijet odraslih. Promišljali smo o našem gradu, ukazivali na probleme i predložili neka rješenja za poboljšanje, a sve sa ciljem da Split i u budućnosti ostane najlipši grad na svitu te da s veseljem živimo u njemu“, rekao je predsjednik Dulčić.“

 

Vijeće, odnosno sve prisutne vijećnike, njihove zamjenike, kao i mentore pozdravila je Povjerenica Vlade RH za Grad Split Branka Ramljak. „Tko kaže da Split ove godine nema svečanu sjednicu gradskog vijeća? A mi je imamo i to ovu, pravu dječju. Mi odrasli smo ponosni na vas. Ove godine Grad Split nema veliku sjednicu Gradskog vijeća jer nije prošao proračun. Dobila sam mnogo lijepih informacija od glavne koordinatorice gospođe Visković o tome kako radite i kako se slažete, kako zajednički donosite odluke, kako raspravljate, kako debatirate, koliko ste uspješni u tim debatama. Koliko sam čula, ove godine će Split imati čak četiri škole na državnom natjecanju u debatiranju. Od tih 27 škola koje sudjeluju u ovom projektu svatko ima svog predstavnika i svatko može na neki način doprinijeti da djeca u našem gradu uživaju i, kako je rekao predsjednik Dulčić, neka Split ostane najlipši grad na svitu. Koristim prigodu kazati kako očekujem da će iduće godine Dječje gradsko vijeće biti povećano za jednog člana, jer se zaista nadamo da će se otvoriti osnovna škola Žnjan-Pazdigrad pa ćemo dobiti još jednog predstavnika u DGV-u. Također, zaželjela bih onima koji su došli u finale ova dva projekta da su svi pobjednici. Naravno da svi ne mogu pobijediti, ali ste pobjednici jer ste se izborili da uđete u finale. Učite se poduzetništvu i razvijanju novih ideja, učite se razgovarati, učite se demokraciji. Mi odrasli stalno učimo i učit ćemo od vas. Molim vas nemojte se pokvariti. Ostanite takvi kakvi jeste i nama pokažite da ovaj svijet i ovo društvo i ovaj grad mogu biti puno bolji nego što jesu“, kazala je Povjerenica Ramljak, čestitavši svima tradicionalnim pozdravom: Na dobro nam došla Sudamja.

 

Potom su predstavljeni radovi izabrani između 13 pristiglih u okviru projekta „BI-PI-TRI: Budi pokretač, budi poduzetnik, budi pobjednik“ i to OŠ Lučac: „Platnene vrećice – suvenir s potpisom kulturne baštine Splita“, voditeljica: Ana Šabić, pedagoginja; OŠ Slatine: „Pjat pun jubavi i zdravja“, voditeljica: Slavenka Barada, vjeroučiteljica; OŠ Visoka: „Ćakula sa splickon dicon – priručnik za dicu od slicke dice“, voditeljica: Mara Marasović, pedagoginja. Povjerenstvo izabrano od vijećnika DGV-a je izabralo kao najbolji onaj OŠ Visoka. Ujedno pobjednicima je pripala nagrada u iznosu od 4.000 kuna.

 

U sklopu drugog projekta „Split očima djeteta“, u okviru kojeg su se učenici trebali na plakatima izraziti vezano za 27 pojmova koji prema mišljenju DGV-a opisuju i obilježavaju Split, podijeljene su dvije nagrade: za umjetnički izričaj i za sadržaj plakata. Nagrade su dobili OŠ Marjan za plakat s motivom Prokurativa te OŠ Spinut za plakat s motivom picigina. Svečanoj sjednici su prisustvovali i splitskih ravnatelji osnovnih škola, a svečanost je uveličao i Dječji zbor „Corona“ Glazbene škole Josipa Hatzea.