Organiziran prijem u završnoj fazi EU projekta “Od starog pisma do novog prijateljstva”

“Od starog pisma do novog prijateljstva” naziv je europskog projekta kojem je protekle dvije godine splitska Osnovna škola „Manuš“ bila glavni koordinator, a partneri škole iz Turske (Izmir), Poljske (Grodzisk Mazowiecki), Portugala (Lagos) i Rumunjske (Constanta – Valu Lui Traian).

 

Nakon što su tijekom Projekta sve škole odradile međusobne susrete predstavnici četiriju zemalja partnera i njihovih škola trenutačno gostuju u Splitu gdje im je domaćin splitska škola Manuš, kao nositeljica i glavni koordinator. Tim je povodom danas u Banovini u ime gradonačelnika Ive Baldasara, njegova savjetnica za obrazovanje, Anđelka Visković primila izaslanstva svih škola u projektu.

 

„Osobito je važno da uz redovno obrazovanje, djeca dobiju i dodatnu dimenziju, a to je upravo ovo što vi realizirate kroz vaš projekt“, kazala je Visković u svom uvodnom obraćanju na današnjem prijemu izražavajući nadu da je završetak ovog, tek početak nekog novog projekta i novih prijateljstava. Pozdravljajući ih u ime gradonačelnika i svoje osobno skrenula im je pozornost na 1700-godišnju povijest našega grada bogate kulturne baštine, kao i na izuzetne rezultate naših sportaša koji su nam priskrbili epitet „najsportskijeg grada na svijetu“.

 

Kako je tema projekta bila upoznavanje i njegovanje starih pisama, prvenstveno glagoljice, ravnateljica OŠ „ Manuš“, Marita Guć rekla je da se glagoljica kao dio našeg kulturnog i nacionalnog identiteta ne smije prepustiti zaboravu i da se priča započeta s ovim EU projektom mora nastaviti.
„Pismo, ali i riječ ima jaku moć i ta riječ mora nastaviti i dalje živjeti“ , kazala je ravnateljica Guć i napomenula da je u sklopu ovog projekta nastala i slikovnica o glagoljici, te dječji likovni radovi inspirirani „Pričama iz davnine“ naše spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

 

„Sve je ovo proizvelo jedno veliko, zajedničko prijateljstvo“ , zaključio je Mario Guedes iz grada Lagosa u Portugalu obraćajući se u ime svih partnera u projektu „ Od starog pisma do novog prijateljstva“.
Projekt koji se realizirao u okviru programa Erasmus+ Europske komisije na nacionalnoj razini je pratila i koordinirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a u protekle dvije godine za realizaciju je odobreno milijun kuna europskih sredstava.