OŠ Brda i OŠ Manuš finalisti su natjecanja u projektu „Mala splitska debata“

Osnovna škola Brda i Osnovna škola Manuš finalisti su debatnog natjecanja u projektu „Mala splitska debata“ kojeg provodi Dječje gradsko vijeća Grada Splita. Natjecanje je održano u prostorijama OŠ Brda, a u polufinalu su svoje argumente suprostavili parovi: OŠ Brda – OŠ Mertojak i OŠ Manuš – OŠ Visoka. Sve četiri škole su pokazale izvrsno poznavanje problematike ZOO vrtova te su branile ili pobijale debatnu tezu „ZOO vrtove je potrebno zabraniti“.

 

I dok su afirmacijske ekipe kao svoje argumente iznosile nehumane uvjete u kojima životinje borave u ZOO vrtovima, kvalitetne edukativne emisije koje na najbolji način mogu poučavati o životu flore i faune te neisplativosti velikih ulaganja u ZOO vrtove, negacijske ekipe su navodile argumente poput važnosti doticaja s prirodom kroz razvoj velikih ZOO vrtova s najboljim uvjetima za životinje, nedostatke edukativnih emisija koje djecu i odrasle ipak samo virtualno vode u svijet životinja, a bitan argument po njima jest i mogućnost zapošljavanja velikog broja ljudi uz potencijalno financiranje rada ZOO vrtova iz sredstava EU fondova s obzirom da su u današnje vrijeme životna staništa raznih životinjskih vrsta gotovo uništena, stoga ZOO vrtovi pružaju idealne uvjete da se takve životinjske vrste spase.

 

Natjecanju je nazočio zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za ocjenu prijedloga uređenja i namjene prostora zoološkog vrta na Marjanu. Voditeljica projekta „Mala splitska debata“, ujedno i viša savjetnica gradonačelnika – specijalist za obrazovanje, Anđelka Visković, upoznala je zamjenika gradonačelnika s elementima cijelog projekta i sustavom natjecanja te podatkom da je 20 splitskih osnovnih škola formiralo svoje debatne klubove koji su se do sada natjecali kroz četiri natjecateljske razine kako bi u konačnosti dvije ekipe stigle do finala. Natjecanju su uz suce koji su donijeli odluku o pobjednicima debata, sudjelovali i mentori debatnih ekipa, kolege članova debatnih ekipa, profesorica Danka Hrženjak Munivrana koja je edukatorica i voditeljica debatnog natjecanja te Nediljko Ževrnja, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta u Splitu, također član navedenog Povjerenstva.

 

OŠ Brda i OŠ Manuš će za mjesec dana nastupiti u finalu natjecanja koje će se održati u velikoj vijećnici i na kojem će javno biti prezentiran cijeli projekt „Mala splitska debata“ za kojeg već sada možemo potvrditi da je izvrsno primljen među dječjim vijećnicima i splitskim osnovnim školama. Projekt će po svom završetku biti nominiran za „NAJ-PROJEKT 2016.“ dječjih vijeća na razini Republike Hrvatske.