OŠ „Dobri“ i „Mertojak“ pobjednici ovogodišnje „Dioklecijanove škrinjice“

Završnica projekta grada Splita „Dioklecijanova škrinjica“ održana je danas u Vili Dalmacija gdje su se okupili učenici, „trećaši“ iz splitskih osnovnih škola, zajedno sa svojim učiteljima, mentorima i roditeljima, kako bi razgledali i proglasili najbolje ostvarenje izložbe radova na temu Dioklecijanove palače, ali i sudjelovali u kvizu znanja.

 

Svoje radove su poslale sve splitske škole, a najboljim je proglašeno likovno ostvarenje OŠ „Dobri“. Drugoplasirani su mali umjetnici iz OŠ „Manuš“, a treće mjesto su zauzeli su likovnjaci iz OŠ „Kamen-Šine“.
 

Do finala kviza znanja došle su tri grupe „trećaša“, finalista koji su pred punom salom Vile Dalmacije „ukrstili“ svoja znanja o povijesti Dioklecijanove palače. Po troje učenika iz osnovnih škola „Split 3“, „Kamen-Šine“ i „Pojišan“ odgovarali su na brojna pitanja poput je li Grgur Ninski bio na Peristilu, gdje se nalazi oltar svetog Staša, koliko je kula imala Dioklecijanova palača, čiji se kip nalazi na Voćnom trgu… Nakon tri kruga kviza znanja najbolji su, pak, bili oni iz OŠ „Mertojak“, drugi su bili učenici iz OŠ “Split 3“, a trećeplasirani bili su maleni iz OŠ „Pojišan“.
 

Prigodne nagrade uručili su Anđelka Visković, savjetnica gradonačelnika za obrazovanje, te Mate Omazić, viši savjetnik za programe odgoja i obrazovanja iz Službe za obrazovanje i znanost.
 

Projekt “Dioklecijanova škrinjica” osmislio je Grad Split, u suradnji s osnovnim školama i Udrugom turističkih vodiča. Cilj ovog vrijednog projekta je kod najmlađih potaknuti svijest o vrijednosti splitske kulturne baštine i važnosti njenog očuvanja.