Osnovna škola „Brda“ pobijedila u „Maloj splitskoj debati“

Ekipa Osnovne škole „Brda“ pobjednik je finalnog natjecanja u debatiranju, koje se od listopada 2015. godine provodilo u okviru splitskih osnovnih škola, a u sklopu projekta „Mala splitska debata“.

 

Oni su kao afirmativna skupina u finalu pobijedili ekipu OŠ „Manuš“, koja je nastupala kao negacijska, na tezu: „Mladima treba omogućiti rekreativno bavljenje sportom sredstvima iz gradskog proračuna“. Odluku o pobjedniku je donio tročlani ocjenjivački sud, čiji su predstavnici istakli kako je bilo teško donijeti odluku, jer je rasprava bila izuzetna, ali da na žalost samo jedna ekipa može biti pobjednik. S odlukom suda podudarila se i odluka učenika – predstavnika svih školskih debatnih ekipa sudionika projekta, koji su sa 17 glasova naspram 12 stali također na stranu ekipe iz OŠ „Brda“, u čijem su sastavu bili Ena Melvan, Lana Korina Krnić, Maja Melvan i Laura Balić, uz mentoricu Davoru Radić. Ekipa OŠ „Manuš“ bila je u sastavu Karla Leontić, Mihovil Franetović, Niko Anzulović Mirošević i Tao Matej Vrlić s mentoricom Vesnom Grubić.

 

Uz suce, učenike i mentore, predsjednicu Dječjeg gradskog vijeća Deni Marinović te predstavnike Stručne radne skupine, finalnoj debati, koju je moderirala voditeljica projekta Anđelka Visković, savjetnica gradonačelnika za obrazovanje i predsjednica Koordinacijskog odbora akcije „Grad Split – prijatelj djece“, je prisustvovala i edukatorica debatnih natjecanja profesorica Danka Hrženjak Munivrana.

 

Nakon proglašenja pobjednika nagrade je laureatima podijelio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je priznanja uručio i članovima drugoplasirane ekipe. Također, svi sudionici „Male splitske debate“ su dobili prigodne poklone, a posebno priznanje je uručeno profesorici Danki Hrženjak Munivrani. Zaključujući uspješno provedenu debatu, a time i projekt, njegova voditeljica Anđelka Visković je istakla da će on, u okviru akcije „Grad Split – prijatelj djece“ biti kandidiran na natječaje za NAJ – akciju, ili NAJ – projekt, koje provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske te da će pobjedničkoj ekipi biti omogućeno da sudjeluje na državnom susretu Dječjih vijeća u lipnju 2016. godine. Također, najavila je i da će većina škola i u sljedećoj godini nastaviti s radom debatnih ekipa i sudjelovati na županijskom i državnom natjecanju.