Osnovnoškolci s Ravnih njiva posjetili „Banovinu“

U povodu Međunarodnog dana djeteta gradonačelnik Ivo Baldasar i predsjednik Gradskog vijeća, Boris Ćurković primili su u atriju zgrade Gradske uprave učenike Osnovne škole „Ravne njive“.

 

Riječ je o 105 učenika četiri odjeljenja trećih razreda koji su u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja o radu lokalne i regionalne samouprave uključeni u projekt „Mali Splićani-demokratski građani“.
 

Susret je moderirala Anđelka Visković, viša savjetnica gradonačelnika-specijalist za obrazovanje, koja je podsjetila da se Dan prava djeteta u cijelome svijetu obilježava od 20. studenoga 1989. godine, odlukom Ujedinjenih naroda, a povodom potpisivanja Konvencije o pravima djeteta. Ona je učenike upoznala i sa brojem zaposlenih u Gradskoj upravi te službama koje djeluju u njenom okviru. Potom su gradonačelnik Baldasar i predsjednik Ćurković ukratko pisali način rada Gradske uprave i Gradskog vijeća, način izbora te svoje ovlasti i radne obaveze, nakon čega je učenicima prikazan i petminutni film o radu Gradskog vijeća i Gradonačelnika.
 

Zatim su uslijedila brojna pitanja učenika gradonačelniku i predsjedniku vijeća, među kojima i ona o tome što gradonačelnik najprije napravi kad stupi na dužnost?; Je li posao gradonačelnika težak i zašto?; Mijenja li se gradsko vijeće ako se promijeni gradonačelnik?; Koju školu trebaju završiti gradonačelnik i gradski vijećnici? Učenici su postavili i nekoliko osobnih pitanja gradonačelniku, primjerice: „U koju je školu išao i koje je igre igrao?“.

 

Pred kraj susreta učenica Marija Knezović se, u ime učenika i djelatnika škole zahvalila gradonačelniku na primanju. „Od srca zahvaljujemo na toplom prijemu. Odškrinuli ste nam vrata grada i omogućili uvid u rad gradonačelnika i gradskog vijeća i tako nam pomogli koračati putem Malog građanina“, kazala je učenica Knezović. U znak zahvale učenici Nikolina Negotić i Igor Barić su izrecitirali i dvije pjesme o Splitu. Onda su tri učenice gradonačelniku, predsjedniku vijeća i savjetnici gradonačelnika predali prigodne poklone – likovne radove učenika, a gradonačelnik je uzvratio poklonivši školi sliku Peristila, koju je uručio ravnatelju škole Miljenku Bitangi. „Ovo je lijepi dio moga posla. Prije Božića obično dječica dolaze čestitati. Ja njima, oni meni. To je najljepši dio moga posla. Djeca nisu zatrovana politikom kao mi odrasli. Stoga je i bilo nekih škakljivih pitanja, an koja nije bilo lako odgovoriti. Oni pitaju iskreno, kako to općenito rade djeca.“, kazao je nakon susreta gradonačelnik Baldasar.
 

Susret je završio obilaskom ureda gradonačelnika i predsjednika vijeća te velike vijećnice u kojoj se održavaju sjednice Gradskog vijeća, nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje.
 

Susretu su prisustvovale Branka Grčić – učiteljica 3. a, Ana Džaja – učiteljica 3. b, Andrea Rilov – učiteljica 3. c te Sanja Šolić i Ivana Korda – učiteljice 3. d. Također, prisutna je bila i Dubravka Katačić, koordinatorica Građanskog odgoja i obrazovanja te Nika Lokica, učenica 7. razreda – članica Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita.