Počeo 14. Festival znanosti

U prostorima Galerije umjetnina danas je svečano otvoren 14. Festival znanosti, s naslovnom temom „Znanost i umjetnost“.

 

Festival je otvorila predsjednica splitskog organizacijskog odbora Livia Puljak istaknuvši da je cilj ove manifestacije popularizacija znanosti u svrhu poticanja znatiželje i zainteresiranosti prema svijetu, istraživanju te poticanje ponekog i na znanstvenu karijeru. U tom kontekstu je rektor Splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović istakao da splitsko Sveučilište ima što pokazati te da ga posebno veseli sudjelovanje Umjetničke akademije. „Mladi mogu vidjeti da u našem gradu djeluje sveučilište koje ima ogromne znanstvene potencijale, opremu, ljude, izvanredne znanstvenike koji ih mogu uvesti u taj svijet koji nema granica i koji može pomoći razvoju njihovih znanja, interesa i karijera. Spremni smo otvoriti laboratorije djeci i pokazati da postoje neki drugi junaci – znanstvenici koji nižu uspjehe svojim radom“, kazao je rektor Anđelinović, dodavši da je umjetnost isto što i znanost te da je temelj svega kreativnost koju treba poticati.
Savjetnik splitskog gradonačelnika za kulturu i znanost, Igor Baković je ističući značaj Festivala najavio daljnju svesrdnu podršku Grada Festivalu, posebice danas kada se vrijednosti urušavaju, jer su znanost i umjetnost temelji društva.

 

Festival će trajati sve do subote, 23. travnja. Aktivnosti će se održavati na 34 lokacije na kojima će se odvijati više od 150 zanimljivih aktivnosti, predavanja, znanstvenih radionica, izložbi za razne dobne skupine. Na FESB-u će se održati i učenička smotra na kojoj sudjeluje preko 200 djece, a na Zapadnoj obali moći će se razgledati istraživački brod Bios II. Program, u kojem sudjeluje oko 700 volontera i kojim se na zanimljiv i atraktivan način znanost želi približiti najmlađima, a i onima starijima – od učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, nastavnika i profesora, roditelja i odgajatelja te cjelokupnoj javnosti osmislile su sastavnice Sveučilišta, ali su se u njegovu provedbu uključile i osnovne škole, udruge, instituti, kulturne ustanove kao što su Gradsko kazalište mladih, Kazalište lutaka, Galerija umjetnina te Muzej grada. Jedna od posebnosti je i tjedan znanstvenih kafića, koje s početkom u 18,00 sati svakog dana do petka u kavani „Lvxor“ na Peristilu organizira Alumni udruga bivših studenata Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.