Počeo tehnički pregled novoizgrađene OŠ „ Žnjan-Pazdigrad“

U povodu početka tehničkog pregleda zgrade Osnovne škole „Žnjan-Pazdigrad“ zamjenici splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović i Nino Vela danas su, zajedno sa Momirom Karinom, pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja, privremenom ravnateljicom Antonelom Petrić te suradnicima, projektantima i predstavnicima izvođača radova, obišli novoizgrađeno zdanje.

 

Na početku obilaska susreli su se s predstavnicima povjerenstva koje provodi pregled. Predsjednica Povjerenstva Ljiljana Poletti Kopešić im je pritom pojasnila da pregled obuhvaća cjelovit objekt škole. Dakle, građevinske, zanatske i instalaterske radove, odnosno kompletno uređenje zgrade s učionicama i ostalim sadržajima te trodijelne sportske dvorane. „Zbog vrlo obimne dokumentacije koju moramo pregledati pregled će trajati dva dana i trebali bi završiti u srijedu, 5. srpnja. Tehnički pregled je glavni preduvjet za uporabnu dozvolu, a mi očekujemo da će sve biti u redu. Trebaju se dovršiti još neki radovi, ali u osnovi svi bitni zahtjevi su zadovoljeni“, kazala je Poletti Kopešić.

 

Potom je uslijedio dvosatni obilazak škole i njenog okoliša, nakon čega nitko nije krio zadovoljstvo. „Prema našim saznanjima tehnički pregled ide vrlo dobro i sve upućuje na to da neće biti bitnih zapreka za dobivanje uporabne dozvole kao nužnog dokumenta za početak rada škole, predviđenog početkom rujna. Škola će s radom, s privremenom ravnateljicom i ostalim nastavničkim kadrom, početi raditi već tokom ljetnih mjeseci kako bi se sve pripremilo za početak školske godine“, kazao je zamjenik Vela. „Na temelju viđenog mogu reći da ovo doista nije škola 21. nego 22. stoljeća i da možemo biti ponosni što se došlo u ovu fazu. Riječ je o zanimljivom arhitektonskom rješenju, ali i o novoj pozornici za sportske, kulturne i druge sadržaje. Sigurna sam da neće oživjeti samo ovaj dio grada nego i cijeli Split“, ocijenila je zamjenica Hrgović. Iako mu je ovo već treći obilazak škole pomoćnik ministrice Karin je rekao da ga je viđeno oduševilo. „Ne samo splitski i dalmatinski, nego i hrvatski obrazovni sustav će biti bogatiji za ustanovu koja će biti na ponos i korist svima nama i djeci u Splitu. Želim privremenoj ravnateljici mnogo sreće. Ona i ja ćemo ovog ljeta imati puno zajedničkog posla da škola od Ministarstva dobije sva potrebna odobrenja za početak rada i da se zaposle potrebni kadrovi“, kazao je pomoćnik Karin.

 

„Ja sam, kao i svi sudionici tehničkog pregleda impresionirana, iako već znam svaki kutak ove škole. Mogu još samo dodati da škola, osim što je sigurna, će učenicima biti savršen objekt za njihovo obrazovanje, gdje će im se, uz dobar nastavnički kadar, pružiti sve mogućnosti. Ako sve bude kako treba nastava bi trebala početi 4. rujna“, rekla je ravnateljica Petrić.

 

Inače, izgradnja škole je počela u travnju 2015. godine, a izvođač radova je poduzeće „Lavčević“ d.d. sa svojim partnerima. Kako je rečeno ostalo je da se obave još neki obrtnički radovi, koji će biti završeni za desetak dana, ali oni ne utječu na temeljne zahtjeve za građevinu, koji su dokazani svim funkcionalnim ispitivanjima, kako elektro i strojarskih, tako i vodovodnih instalacija i protupožarnih sustava., koja ispitivanja su provele nadležne institucije.

 

Kako su istakli projektanti Maja Furlan Zimmerman, Mirela Bošnjak i Mirko Buvinić iz Studia X3M, osnovna ideja je bila da se u gusto nastanjenom susjedstvu, u kojem nedostaju javni prostori, kroz projekt škokle u njega unese nova kvaliteta prostora pa je i projektirana tako da ima što više vanjskih, svima dostupnih površina. Kako su istakli, glavni izazov je bio kako pomiriti zahtjevnu topografiju – prilično strm teren. To je riješeno ukapanjem u zemlju u nekoliko etaža iz čega su proizašle palube iz kojih se očitavaju razine škole.

 

Škola se prostire na 7000 m2 sa 20 učionica i trodijelnom sportskom dvoranom, koja može primiti do 500 gledatelja. Visoko je tehnički opremljena, sa luksuznom kuhinjom, klima komorama, sunčanim kolektorima za grijanje vode, liftom, vatrodojavnim sustavom…Radovi su koštali cca 50 milijuna kuna, a u toku je provedba ugovora za pokretnu opremu (kompjuteri, namještaj…) u vrijednosti 2,9 milijuna kuna, koja oprema bi trebala biti u školi polovinom kolovoza.

 

2017_07_04_Os_Pazigr_Tehnicki_pregled_02