Potpisan sporazum o nastavku suradnje Grada Splita i UNICEF-a

Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i predstojnica Ureda UNICEF-a u Zagrebu Valentina Otimačić danas su potpisale sporazum o nastavku suradnje Grada Splita i UNICEF-a.

 

Sporazumom se omogućuje širenje prostora djelovanja te međunarodne humanitarne organizacije u Splitu uključivanjem gradskih tvrtki „Čistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“, čiji predstavnici su i supotpisnici sporazuma.

 

„Ovim činom radimo iskorak u davanju podrške najmlađima i najpotrebitijima, u prvom redu podizanjem svijesti za one u potrebi. Riječ je o jednostavnom tehničkom iskoraku kako bi i što više naših sugrađana bilo u prilici pružiti pomoć bližnjima i potrebitima. Stvar je jednostavna, naši sugrađani putem redovnog plaćanja računa imaju mogućnost činiti i humanitarna djela. Naime, na poleđini uplatnice je otisnut podsjetnik da među nama postoje oni koji su u većoj potrebi od nas. Time ujedno svi postajemo svjesniji i da je mala pomoć ponekad velika te da zajedničkim akcijama postajemo društvo osjetljivije na bližnjeg u potrebi“, kazala je zamjenica Hrgović, napomenuvši kako je riječ o malom koraku, ali velikoj i snažnoj poruci da Grad stoji iza onih kojima je pomoć potrebna.
 

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Zagrebu Valentina Otimačić je istakla kako će sklapanje sporazuma omogućiti da se zajednički doprinese dobrobiti neke od najranjivijih skupina djece. „U Splitu se provode brojni UNICEF-ovi programi podrške roditeljima i djeci, dok Splićanke i Splićani istovremeno pomažu da se programi za najranjiviju djecu ostvare u svim krajevima Hrvatske. Raduje me ta dvosmjerna suradnja s Gradom, koja se eto širi i veseli me njen nastavak“, rekla je Otimačić, posebno pohvalivši splitsku djecu koja godinama prikupljaju pomoć za djecu – vršnjake u Burkini Faso. Napomenula je kako se sporazumom inaugurira jednostavna, ali učinkovita metoda da se građani osvijeste i uključe u program pomoći. Zahvalila je Gradu Splitu, Čistoći i ViK-u na predanosti u zajedničkoj misiji a na korist brojne djece, zaključivši da kad odrasli surađuju djeca prosperiraju.

 

Predstavnici „Čistoće“ i „ViK“-a, direktor Miroslav Delić, odnosno tehnički direktor Joško Čelan, istakli su kako je riječ o društveno odgovornom ponašanju, pri čemu se i inače rado odazivaju humanitarnim akcijama. Oni će slanjem UNICEF-ovih uplatnica uz redovne račune, obuhvatiti široki bazen obveznika te su izrazili nadu da će građani prepoznati važnost akcije i da će svojim donacijama omogućiti prosperitet ovog projekta.
 

Ispred korisnika ovakvih akcija – udruge „Anđeli“ na dugogodišnjoj potpori svima se zahvalila Dijana Aničić. Posebno je naglasila da je u toku provedba velikog projekta „Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama“ za kojeg je UNICEF osigurao edukaciju i opremu za stručnjake iz Udruge Anđeli, Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju, COO „Juraj Bonači“ i COO „Slava Raškaj“ u vrijednosti 157 000 kuna. Riječ je o programu koji djeci s komunikacijskim teškoćama pomaže da izraze svoje misli, potrebe i osjećaje.