Predblagdanski obilasci

U sklopu predblagdanskih obilazaka zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo i predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković danas su obišli Centar za autizam u Spinutu i Dom za odgoj djece i mladeži na Brdima.

 

Zamjenica Batarelo je, u pratnji Nine Miličević, savjetnice gradonačelnika za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, obišla Centar za autizam – Ustrojbenu jedinicu Split u pratnji voditelja Alena Politea upoznavši se s problemima u radu i pripremama za osamostaljivanje Centra od zagrebačke matice. Naime, splitski centar je osnovan 1997. godine kao zagrebačka podružnica, a ove godine je Gradsko vijeće donijelo odluku o osamostaljivanju centra. U Centru, o 51 štićeniku koji u njemu pohađaju nastavu, od kojih je njih 14 starije od 21 godine skrbi 35 zaposlenih, od kojih je njih 20 stručnih suradnika.

 

Predsjednik Ćurković se u razgovoru s vršiteljicom dužnosti ravnatelja Zelom Letilović te njenim suradnicima informirao o stanju u Centru na Brdima, poteškoćama u radu, ali i o potrebama Centra, prije svega u odnosu na promjene u metodi pružanja usluga korisnicima, do kojih će doći sa zakonskim promjenama položaja ovakvih ustanova i s tim u vezi promijenjene uloge lokalne samouprave. U tom smislu je istaknuta potreba za osiguravanjem prostora za stambene zajednice u kojima bi se smjestili korisnici, kao što je to već uvriježena praksa sa djevojkama o kojima skrbi ovaj Centar. Istaknuta je i veća potreba provođenja preventivnih i tretmanskih programa u koje će se također snažnije morati uključiti lokalna zajednica. Zamjenica gradonačelnika i predsjednik Gradskog vijeća su svojim domaćinima, uz prigodne poklone slatkiša za korisnike centara poklonili i prigodne novčane čekove u iznosu od po 5.000 kuna.