Predstavljen projekt „Blago našeg Marjana“

Od slijedećeg utorka će učenici četvrtih razreda splitskih osnovnih škola, ovisno o rasporedu, krenut u prvu poučnu šetnju upoznavanja Marjana. Rečeno je to danas na predstavljanju projekta „Blago našeg Marjana“ kojega je u velikoj vijećnici zgrade Gradske uprave predstavila savjetnica gradonačelnika za obrazovanje i voditeljica radne skupine, Anđelka Visković, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika, Goranom Kovačevićem, direktorom Javne ustanove Park šuma Marjan, Robertom Koharevićem i članovima radne skupine koji su radili na pripremi projekta. Ove godine, kako je rečeno, edukativno-zabavnim programom upoznavanja Marjana koji je ušao i u kurikulume za splitske osnovce, bit će obuhvaćeno 1687 djece i 83 učitelja iz dvadeset i sedam splitskih osnovnih škola.

 
„Koordinacijski odbor je prepoznao važnost brige o kulturnoj i prirodnoj baštini našeg grada te je u suradnji sa svih 27 osnovnih škola razvio dva stručna kurikularna projekta – „Dioklecijanova škrinjica“, koji je namijenjen učenicima trećih razreda i koji se odnosi na kulturnu baštinu te „Blago našeg Marjana“, koji se primarno odnosi na prirodnu baštinu i koji će se početi provoditi u ovoj školskoj godini, točnije u travnju i svibnju ove godine. U njega je uključeno 1687 djece, koji, sukladno nacionalnom kurikulumu, u okviru nastave iz predmeta Priroda i društvo usvajaju znanja o prirodi, park šumama i prirodnoj baštini. Projekt je uvršten u školske kurikulume te se izvodi kao izvan učionička i terenska nastava. U projekt je uključeno 83 učiteljica i učitelja te edukatori iz Javne ustanove „Park šuma Marjan“, uz čiju suorganizaciju se i realizira ovaj projekt“, kazala je savjetnica Visković.

 

O cijelom projektu se pohvalno izrazio i zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević, podsjetivši da je Grad zaštitio Marjan proglasivši ga trajnim kulturnim dobrom.
„Marjan je pravo blago našeg grada. Ovim projektom će djeca stjecati naviku boravljenja i rekreacije u prirodi, stjecati sposobnosti spoznavanja njegovih vrijednosti i tako to naše blago preuzeti od nas i nastaviti ga voljeti i čuvati“, kazao je zamjenik Kovačević.

 

Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove je zahvalio svima što su se uključili u ovu veliku akciju. „Jedan od ciljeva i naše ustanove je edukacija djece. Mi smo i prethodnih godina provodili takve aktivnosti. Sada je to podignuto na jedan viši nivo i vjerujemo da to neće trajati samo jednu godinu“, kazao je Koharević.

 

O projektu su govorili i drugi sudionici i organizatori. Prvi izlazak djece na Marjan će se organizirati 5. travnja. Nakon što sve škole obiđu predviđene staze na kojima će se upoznati ne samo s prirodnim bogatstvom Marjana, nego i kulturno povijesnim znamenitostima, svaka škola će izraditi plakat u kojem će iskazati vlastiti doživljaj obilaska, potom će biti organiziran i kviz, a završni dio je predviđen u Vili Dalmacija. Vrijednost cijelog projekta iznosi 40.000 kuna, ali su ta sredstva osigurana iz proračuna Grada Splita te iz sredstava Javne ustanove, kao i sponzora (Splitska obala d.o.o., Vodovod i kanalizacija d.o.o., Čistoća d.o.o., Lovrinac d.o.o. Stano-uprava d.o.o., Parkovi i nasadi d.o.o., Capricorno d.o.o. te Turistička zajednica Grada Splita), tako da je cijeli program za đake besplatan.

 

2016_03_29_marjan-1