Rotarijanci darovali Pedijatriji splitskog KBC-a opremu u vrijednosti 400.000 kuna

Prigodnom svečanošću u splitskom KBC-u obilježena je primopredaja donacije opreme splitskih i njemačkih Rotarijanaca Pedijatrijskom odjelu bolnice u vrijednosti 400.000 kuna.
Riječ je o donaciji splitskog Rotary kluba Split Novi i njemačkog Bonn Rheinbogen, a koja se sastoji od 12 najsuvremenijih elektronički upravljanih terapeutskih kreveta za veću djecu, osam kreveta za najmlađe bolesnike, 10 noćnih ormarića i osam stolića za prematanje.

 

Zahvaljujući na donaciji predstojnik Pedijatrije Marijan Saraga je istakao kako je ovo važan korak u dobivanju statusa Bolnice prijatelja djece.

 

„Cilj nam je da majkama omogućimo da uz svoju djecu budu 24 sata. Za to postići treba izvršiti još neke građevinske radove kako bi preuredili prostor koji je do sada korišten za stacionarno liječenje, a otvaranjem dnevne bolnice je došlo do rasterećenja u obimu oko 5000 pacijenata. Za prvu fazu nam je potrebno oko 1,7 milijuna kuna, ali vjerujem da ćemo u konačnici uspjeti“, rekao je predstojnik Saraga, dodavši da će biti potrebno poboljšati sanitarne uvjete, izgraditi pultove za medicinske sestre i priručne ambulante te apartmane za teško bolesnu djecu. On je naglasio i da na odjelu rade i specijalizanti i subspecijalizanti ne samo iz Hrvatske te da će i za njih trebati poboljšati uvjete rada.

 

Ističući da je donacija prikupljena zahvaljujući zajedničkoj akciji u kojoj im se prije dvije godine pridružio prijateljski klub iz Bonna predsjednik Rotary kluba Split Novi Damir Stjepić je podsjetio da je ovaj klub stalni partner ovog odjela, a da je ovo jedna od njegovih najvrjednijih akcija, s obzirom da je trebalo zadovoljiti posebne uvjete za međunarodnu suradnju i prikupljanje sredstava iz rotary fondova. „Naš klub je okrenut pomoći djetetu i samo njima. Nadam se da ćemo bolnici pomoći i da što prije dobije status Prijatelja djece“, rekao je Stjepić.

 

Predsjednica njemačkog kluba rotarijanaca Uta Miksche je pak istakla kako je riječ o jednoj od prvih ovakvih akcija međunarodnog karaktera s hrvatskim klubovima. „Riječ je o supješno realiziranom partnerstvu i hvale vrijednom humanitarnom projektu“, kazala je Miksche.

 

Izaslanik Predsjednice Republike, Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je ova akcija pokazatelj da je Rotary klub Novi Split ostvario veliko povjerenje među rotaryjancima u Europi, koje je potom podijeljeno s KBC-om. „Lijepo je biti s dragim ljudima i onima koji čine dobro. Ovdje je na najljepši način ostvarena priča o humanitarnom djelovanju i društveno odgovornom ponašanju. Ovakve primjere treba isticati, jer se tako stvara puno bolje ozračje u javnosti da se isplati davati, truditi i pomoći onima kojima je najpotrebnije“, kazao je Krstulović Opara.

 

Zamjenica splitskog gradonačelnika Aida Batarelo je podsjetila da je Grad Split prošle godine postao Grad prijatelj djece. „Ovo je hvale vrijedno događanje, jer su djeca ono što je najvrjednije. Ona su naše najveće blago. To ujedno ukazuje na koliko humanosti i društvene odgovornosti imaju rotarijanci. Ova donacija jedna je od situacija koja to svakim danom sve više pokazuje, a to znači da smo svi zajedno na dobrom putu, jer su djeca naša budućnost“, kazala je zamjenica Batarelo.