Šesta godina akcije „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje“

Grad Split u suradnji s gradskim i republičkim ustanovama iz kulture po šesti put organizira akciju „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje“, koja za cilj ima djeci i mladima za vrijeme školskih praznika na kreativan način omogućiti upoznavanje s kulturnom baštinom i time sadržajno ispuniti slobodno vrijeme tokom praznika.
Riječ je o ukupno 11 ustanova. Uz muzeje i galerije uključeni su i Gradska knjižnica Marka Marulića, Muzej Grada Kaštela, a ove godine po prvi put se akciji pridružio i Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“.

 

Predstavljajući ovogodišnji projekt, Siniša Kuko, pročelnik Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru, je istakao kako je riječ o osmišljenom programu, u prvom redu za djecu koja za vrijeme zimskih praznika neće otići izvan Splita, ali i kako se nada da će uz djecu i njihovi roditelji naći vremena da obiđu muzeje. „Kroz ovu akciju se povećava kreativnost mladih naraštaja i gradi njihov odnos prema baštini i kulturi uopće. Stoga me raduje da je svake godine u ovu jedinstvenu akciju uključeno sve više djece i mladih, ali i da se uključuje sve više ustanova“, kazao je pročelnik Kuko.

 

Uz već spomenute ustanove u akciji će sudjelovati Muzej grada Splita, Galerija „Emanuel Vidović“, Galerija „Meštrović“, Etnografski muzej, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Galerija umjetnina, Prirodoslovni muzej, Hrvatski pomorski muzej, Arheološki muzej u Splitu, Gradska knjižnica „Marka Marulića“ i Muzej grada Kaštela, čiji su predstavnici na današnjoj konferenciji za novinare javnost upoznali s brojnim sadržajima, počevši od kreativnih radionica, obilazaka kulturne i spomeničke baštine, upoznavanja s njom kroz igru, do gledanja dokumentarnih i crtanih filmova vezanih uz tematiku muzeja.

 

Posebnosti koje su istaknute su upoznavanje s djelom Marina Studina, najvećeg kipara moderne iz Kaštela, radionica u Tusculumu u Solinu, dinosaurus u prirodnoj veličini, čitaonice s Jakšom avigatorom, degustacija ribljih pašteta nakon radionice „Ribolovka“, upoznavanje cara Dioklecijana i sobe čudesa u Galeriji Vidović. Prilikom predstavljanja aktivnosti ocijenjeno je kako ova kacija stvara buduću muzejsku publiku i ima izravan utjecaj na razvijanje percipiranja stvarnosti kod djece.

 

Za svu djecu u Splitu i Kaštelima već je tiskana posebna brošura Vodič kroz muzejske radionice za djecu i mlade tijekom zimskih školskih praznika 2015./2015., koja se može naći i na web stranicama Grada Splita sa nazivima radionica i drugih aktivnosti te s njihovim rasporedom.
Prve radionice će započeti 28. prosinca, a zadnje aktivnosti će biti 9. siječnja 2015. godine. Ipak, već 19. prosinca će se u „Zlatnim vratima“, s početkom u 11,00 sati održati maraton kratkih filmova za djecu.