Split pokrenuo jedinstven projekt rada s darovitim učenicima

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara predstavio je danas znanstveno-obrazovni projekt „Centri darovitosti Split“, koji je, kako je poručio gradonačelnik, prvi svoje vrste u Hrvatskoj i pruža jedinstvenu priliku našim najmanjim sugrađanima za razvoj njihovih talenata i darovitosti.

 

„U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje pokrenuli smo „Centre darovitosti Split“ kao jedinstven projekt za nadarenu djecu, učenike od 1. do 4. razreda naših osnovnih škola. Prošle smo godine izdvojili 60 tisuća kuna, u ovoj godini 600 tisuća, a već sljedeće predviđamo 800 tisuća pa 2021. godine milijun kuna. Naši mali i daroviti sugrađani sada će imati okvir unutar kojeg ćemo ih prepoznati i dati im prigodu da se razvijaju u područjima prirodoslovlja, matematike, robotike i informatike, potom jezika i komunikacije te u području umjetnosti“ rekao je gradonačelnik Krstulović Opara.

 

Program kreće u proljeće za Centar darovitosti iz prirodoslovlja u školi Sućidar te Centar darovitosti iz matematike u školi Žnjan-Pazdigrad, a na jesen i preostala tri centra.
„Nastavak je ovo na uspješna rješenja naših kolega iz Splitsko-dalmatinske županije i njihovih principa rada Centara izvrsnosti koji postižu iznimne rezultate“ zaključio je gradonačelnik.

 

Prema riječima pročelnika Službe za društvene djelatnosti Mate Omazića, po upućenom pozivu splitskim školama da istaknu svoju kandidaturu za stjecanje statusa „Centra darovitosti“ iz nekog od pet područja darovitosti, svoj interes je iskazalo deset škola. Nakon provedene analize zaprimljenih kandidatura, naveo je pročelnik, za partnere Grada Splita u projektu „Centri darovitosti Split“ određene su Osnovne škole „Gripe“, „Manuš“, „Ravne njive“, „Sućidar“ i „Žnjan-Pazdigrad“, a čime je utvrđena mreža „Centara darovitosti Split“.
Vlade Matas, predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje, istaknuo je kako Grad Split konkretnim projektima pokazuje koliko mu je stalo do učenika i darovitih mladih ljudi. „Ovako cjelovit pristup otkrivanja, praćenja i rada s darovitim učenicima u Hrvatskoj do sada nije bilo“, naglasio je, među ostalim, čelnik Agencije. Današnjem predstavljanju nazočili su i ravnatelji splitskih osmoljetki, Vlade Dragun iz OŠ Sućidar, Željko Jurin iz OŠ Žnjan-Pazdigrad, Davor Šimić iz OŠ Gripe, Miljenko Bitanga iz OŠ Ravne Njive te Marita Guć iz OŠ Manuš.