Splitska delegacija na susretu gradova prijatelja djece

Datum održavanja aktivnosti: 17. listopada 2015. godine.

 

Četveročlana delegacija Grada Splita sudjelovala je na 9. susretima gradova i općina prijatelja djece, koji su se ove subote, pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih, Milanke Opačić, održali u Jastrebarskom, u gradu prijatelju djece.

 

Na susretu u jastrebarskoj Glazbenoj školi je sudjelovalo 20 predstavnika gradova i općina iz cijele Hrvatske, a u splitskom izaslanstvu predvođenom predsjednicom Koordinacijskog odbora Grada Splita u akciji „Gradovi i općine-prijatelj djece“, Anđelkom Visković bili su Deni Marinović, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća, Karla Leontić, dječja gradska vijećnica i Jelena Meštrović, defektologinja splitske predškolske ustanove Grigor Vitez.

 

Aktivnosti u sklopu 9. susreta gradova i općina prijatelja djece odvijale su se u Glazbenoj školi Jastrebarsko i Dječjem vrtiću „Radost“. Djeca su sudjelovala na radionicama pod nazivom „Mali znanstvenici“, dok su odrasli sudionici susreta nazočili predavanjima na temu inkluzija. Prezentacijom brojnih uspješno realiziranih projekata prikazano je da se u gradu Jastrebarskom vodi posebna briga o najmlađim stanovnicima, trudeći se djeci stvoriti odlične uvjete za odrastanje te im tako na najbolji mogući način uljepšati djetinjstvo.

 

Nakon svečanog otvaranja predsjednica Društva Naša djeca Jastrebarsko, Nikolina Ribarić, prezentirala je jedinstven u svijetu projekt Grada Jastrebarskog Aleja prvašića: male Jaskanke i Jaskanci ovom su prilikom trebali u pratnji učitelja i roditelja kod Glazbene škole Jastrebarsko zasadit 12 stabala koja će se obilježiti generacijskom pločicom, a fotografije sadnje poslužile bi da se izradi monografija Aleje prvašića koja će se čuvati u Gradskommuzeju Jastrebarsko.

 

Uslijedila je šetnja jaskanskim biserom – novouređenim perivojem Erdödy u koji Grad Jastrebarsko također kontinuirano ulaže i koji posjetitelje nije ostavio ravnodušnim. U Dječjem vrtiću Radost prezentiran je zatim uspješno proveden projekt na kojeg je Grad Jastrebarsko posebno ponosan – EU projekt Dječjeg vrtića Radost Jastrebarsko – Razvoj inkluzivnog modela predškolskog odgoja, a održana je i prezentacija na temu “Zaštita i inkluzija djece izbjeglica i imigranata”. Za sve to vrijeme, mališani su imali priliku zabavljati se i istovremeno učiti u, za ovu priliku, osmišljenim radionicama – djeca su naučila kako izraditi model Sunčeva sustava, razdvojiti boje i obojati plamen.

 

Na kraju susreta sudionici 9. Susreta su razgledali moderan niskoenergetski Dječji vrtić „Radost“ Jastrebarsko, izgradnjom kojeg je Grad Jastrebarsko mališanima osigurao najbolje uvjete za odrastanje te i riješio problem neupisane djece.

 

9_Susreti_GOPD_2