U Zvjezdanom selu Mosor održana Zimska škola tehničkih aktivnosti 2016.

Prvi ovogodišnji učenički kamp u Zvjezdanom selu Mosor – Zimska škola tehničkih aktivnosti – održan je u vremenu od 4. do 8. siječnja. U radu škole je sudjelovalo devetero učenika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske i BiH, a za njih je održano pet radionica raznolikog sadržaja. Prvoga dana je upriličena radionica digitalne fotografije, u sklopu koje su učenici dobili priliku doznati ponešto o fotografiji i fotografskim tehnikama. Ta radionica je upriličena u suradnji s fotoklubom „Split“, a vodio ju je tajnik kluba Josip Ostojić. Drugi dan Zimske škole je pripao astromodelarstvu, pod vodstvom astronoma-animatora Zvjezdanog sela Mosor Zorana Kneza. Učenici su načinili papirnate modele Jupitera i NASA-ine svemirske letjelice Juno, koja početkom srpnja treba ući u stazu oko toga divovskog planeta. Modeli sada krase strop velike dvorane zvjezdarnice.

 

Srijeda je bila posvećena radionici robotike, koju je proveo prof. Zoran Vukić, nastavnik tehničke kulture i voditelj Kluba mladih tehničara OŠ Knez Trpimir, iz Kaštel Gomilice. Polaznici su upoznati s osnovama izrade električnih sklopova i jednostavnih robota. Poput robotike, gotovo neizostavni dio programa svakog učeničkog kampa u Zvjezdanom selu Mosor je i modelarska radionica. Ona je na rasporedu bila četvrtog dana Zimske škole, a vodio ju je prof. Jozo Pivac, nastavnik tehničke kulture iz OŠ Strožanac. Učenici su uz pomoć strojeva UNIMAT načinili prigodne tehničke tvorevine od drva: figurice snjegovića i božićnih jelki. Prof. Pivac je vodio i posljednju radionicu, onu elektrotehnike i automatike, u okviru koje su figurice načinjene prethodnog dana bile opremljene elektroničkim elementima (LED). Uz pomoć računala i mikrokontrolera Arduino, snjegovići i jelke su na kraju radionice bljeskale raznobojnim svjetlima, u programiranom tempu! Modele su učenici ponijeli sobom svojim kućama.

 

Pored sudjelovanja u spomenutim radionicama, polaznici su svake večeri imali priliku i slušati predavanja iz astronomije, koja je držao astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor. Teme su bile Sunčev sustav, međuplanetne letjelice, egzoplaneti, male i velike zvijezde, supernove… Nažalost, zbog ružnog vremena na početku ove godine, bilo je upriličeno tek jedno kratko promatranje neba teleskopom: demonstrirana je metoda projekcije Sunčevog diska, na kojemu se vidjela nekolicina pjega. Zimsku školu je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor.