UNICEF dodijelio Zahvalnicu Gradu Splitu

Datum održavanja aktivnosti: 22. listopada 2015. godine

 

U znak zahvalnosti za odličnu suradnju, dugogodišnju i velikodušnu podršku u provedbi programa za bolji život djece u Hrvatskoj i svijetu UNICEF danas je na prigodnom primanju u zgradi Gradske uprave gradonačelniku Ivi Baldasaru Zahvalnicu Gradu Splitu uručila Đurđica Ivković, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

 

„Ovo je najljepše priznanje koje je grad Split dobio. Čak ljepše od onih iz područja turizma. Jer, kada vam netko tko se bavi djecom i to na način na koji se bavi UNICEF, kaže da ste jedan od najboljih gradova koji vodi brigu o svojoj djeci i o djeci općenito onda se tome nema više što nadodati, nego se zahvaliti i kazati da ćemo nastaviti na ovaj način trudeći se da u tome budemo još bolji. Oni su imali mnogo aktivnosti, mnoštvo inicijativa i mi ćemo nastaviti surađivati prihvaćajući sve njihove inicijative s ciljem da našoj djeci pružimo što više i što bolje“, kazao je gradonačelnik Baldasar.

Ističući da su u proteklih 12 mjeseci, od otvaranja ureda UNICEF-a u Splitu ostvario sjajne rezultate u korist djece u Splitu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, zamjenica predstojnice hrvatskog ureda UNICEF-a, je kazala kako je veliki uspjeh opremanje 12 jedinica neonatalne intezivne skrbi pogotovo opremom za „klokansku skrb“ te omogućavanjem kontakta „koža na kožu“ djeteta s roditeljima – za novorođenu djecu koja trebaju punu podršku da bi krenula u život bolje i zdravije. „Otvorili smo šire roditeljima tu neonatalnu jedinicu kako bi se dijete u kontaktu s roditeljima što prije oporavilo. Istovremeno se samim roditeljima olakšava to vrijeme čekanja dok dijete ne izađe iz te jedinice.

 

Ono što posebno treba istaknuti je da se tokom protekle godine odazvalo 4.000 Splićana koji su, pridružujući se velikoj UNICEF-ovoj obitelji Čuvara djetinjstva, bili spremni mjesečnom donacijom podržati aktivnosti UNICEF-a, kako u Hrvatskoj, tako i sve što je za djecu u kriznim situacijama u svijetu. Tako su Splićani podržali djecu u Nepalu, kao i u aktualnoj izbjegličkoj krizi. Stoga je važno nagraditi tu otvorenost i spremnost da se pomogne i učine ti važni iskoraci kao konkretne korake i zajedno s djecom ide naprijed“, kazala je Ivković.

 

Ona je spomenula i niz drugih akcija koje se godinama uspješno provode u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji: od podrške majkama i djeci u prvim zajedničkim danima u rodilištima i promicanja važnosti dojenja kroz tri grupe za potporu dojenju do programa radionica za roditelje „Rastimo zajedno“, koji se provodi u šest dječjih vrtića. Suradnju u okviru programa radionica za roditelje djece s teškoćama u razvoju „Rastimo zajedno plus“, koji se provodi u tri dječja vrtića. U splitskom je KBC-u UNICEF je, u suradnji s Ministarstvom zdravlja, ovih dana organizirao i okrugli stol o dojenju u jedinicama neonatalne intenzivne skrbi, na kojemu je okupio vodeće stručnjake s tog područja. Pritom je predstavljen UNICEF-ov program promicanja dojenja prijevremeno rođene djece. Podsjetila je i da je Split prošle godine bio i izvrstan domaćin šestog Festivala o pravima djece, a UNICEF-ov program “Škole za Afriku” već se godinama uspješno provodi u dvadesetak osnovnih i srednjih škola i dječjih vrtića u Splitsko-dalmatinskoj županiji te zahvalila na potpisanom Sporazumu o suradnji između Grada Splita, komunalnih poduzeća Stanouprava, Čistoća, Vodovod i kanalizacija te UNICEF-a temeljem kojeg su UNICEF-ovi letci, u kojima se građani Splita pozivaju da jednokratnim donacijama podrže aktivnosti za promicanje udomiteljstva, bili priloženi uz mjesečne račune koje su te tvrtke slale svojim korisnicima.

 

Gradonačelnik Baldasar je tokom razgovora zamolio da se Ured UNICEF-a više angažira u pogledu problema zbrinjavanja djece u vrtićima, s obzirom da pedagoški standardi iz 2008. godine otežavaju rješavanje tog problema, s obzirom da je njima propisano da novoizgrađeni vrtići moraju biti samostojeći objekti, što je u slučaju Splita, kao i u drugim, gusto naseljenim aglomeracijama veliki problem. Naime, problem je u pronalasku potrebnog zemljišta, a smještaj djece bi mogao biti lakše, efikasnije i jeftinije riješen kada bi se vrtićki prostori planirali u sklopu novogradnji.