Splitski projekti za djecu u funkciji odgoja i obrazovanja za održivi razvoj

Na Znanstveno-stručnom skupu pod nazivom „Djetinjstvo i dječja prava“, koje je održano u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Društva Naša djeca Varaždin u Varaždinu 1. i 2. prosinca 2017. godine, predsjednica Koordinacijskog odbora akcije „Grad Split – prijatelj djece“, profesorica Anđelka Visković održala je predavanje pod nazivom „Gradski projekti kao potpora odgoju i obrazovanju za održivi razvoj“. Riječ je o gradskim projektima za djecu: „Dioklecijanova škrinjica“, „Blago našeg Marjana“ i „Split očima djeteta“ koji se u Gradu Splitu provode u okviru programa akcije „Grad Split – prijatelj djece“. Svi navedeni projekti kao polazišnu osnovu imaju važnost i potrebu kontinuirane skrbi o gradskoj i nacionalnoj kulturnoj i prirodnoj baštini, za što je djecu potrebno odgajati u njihovom najranijem djetinjstvu te školskom odgoju i obrazovanju.

 

Svi navedeni projekti dokaz su kako se s pozicije tijela lokalne samouprave može dati potpora kvalitetnom obrazovanju što je ujedno obveza svih država potpisnica UN-ove Konvencije o pravima djeteta (1989). Pri tome je važno naglasiti da UN još od 1992. godine kontinuirano svojim dokumentima i odlukama, od Agende 21 (1992) preko proglašenja Desetljeća odgoja i obrazovanja za održivi razvoj 2005.-2014. (2002) do najnovije Agende 2030 za održivi razvoj (2015) ukazuje na važnost odgoja i obrazovanja za održivi razvoj koji se ne odnosi samo očuvanje okoliša nego uključuje i socijalnu te gospodarsku dimenziju održivog razvoja.

 

Profesorica Visković je u svome izlaganju prezentirala pripremu i provedbu navedenih triju gradskih projekata koji se realiziraju s učenicima trećih i četvrtih razreda svih splitskih osnovnih škola te s članovima Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita. Pri tome je naglasila važnost provedbe ovih projekata za očuvanje nacionalne kulturne i prirodne baštine koja je dana na blagodat i korištenje svim Splićankama i Splićanima.